36
70

HIV is geen aids

De ziekte aids is een van de meest dodelijkste ziektes ter wereld. Toch weten maar weinig mensen wat aids werkelijk is.

Aids en HIV zijn niet hetzelfde

aids en HIVHet virus HIV valt geleidelijk het menselijk afweersysteem aan. Op een gegeven moment is het afweersysteem zo dusdanig verzwakt dat de ziekte aids intreedt. Er zijn verschillende manieren waarop iemand besmet kan raken met HIV. Het virus wordt overgedragen door seksueel contact zonder voorbehoedsmiddelen, door een bloedtransfusie waarbij het bloed besmet is met het virus of het gebruik van besmette injectienaalden. Ook kunnen baby’s van een moeder met HIV het oplopen. In Nederland loopt 95% van alle mensen die besmet zijn het virus op door seksueel contact.

Zo kan je het niet oplopen

Mensen zijn over het algemeen bang voor iemand met HIV omdat ze denken dat het een virus is dat zich makkelijk verspreidt. Er zijn dan ook veel fabels over het virus. Het is niet mogelijk om het op te lopen door:

  • Contact met de huid. Je kan iemand dus gewoon een hand of een knuffel geven.
  • Door ademhaling. Het wordt niet verspreidt door de lucht, het is dus onmogelijk dat je het virus oploopt als iemand in je gezicht ademt.
  • Kussen en tongzoenen. Veel mensen denken dat het virus zich daardoor kan verspreiden. Dat is niet het geval, HIV verspreidt zich niet via speeksel.
  • Via zweet. Ook zweet is ongevaarlijk, je kan niet besmet raken door zweet van iemand met HIV.
  • Insecten. Een mug zuigt te weinig bloed op om dat later te kunnen overdragen.
    Daarnaast kan het virus niet overleven in het bloed dat een insect opzuigt.

Als je seksueel contact hebt gehad en bang bent dat je een SOA hebt opgelopen, dan is het belangrijk om je zo snel mogelijk te laten testen. Dat kan bij een huisarts maar ook bij het GGD, die een SOA poli hebben. De test is kost ongeveer €20,- maar wordt door de meeste ziekenkostenverzekeraars vergoed.

Is aids dodelijk?

Gedurende vele decennia was aids een dodelijke ziekte. Er zijn tegenwoordig echter medicijnen die het virus kunnen stoppen. In Nederland heeft iedereen recht op een behandeling. Het virus is dus te behandelen voordat iemand aids krijgt. Maar, daarvoor moet je wel weten of je het virus hebt. Laat je bij twijfel daarom testen.

In arme landen is het helaas zeer triest gesteld met de gezondheidszorg. Dagelijks overlijden 2700 mensen wereldwijd aan aids. Met name in Afrika, Zuid-Amerika en Azië is er geen passende zorg en de benodigde medicijnen zijn helaas te duur.

Voor meer informatie over HIV en aids kan je naar de website van het aidsfonds.nl gaan.